úterý 5. září 2017

Čteme dětem - Anna Kemp: Psi nebaletí

Hezký den, milé čtenářky a čtenáři!
:)

Dnes se podíváme do knihovničky našich dcer, konkrétně na moc milou knížku, která nám nedávno obohatila naši sbírku dětských knížek.

Kniha se jmenuje Psi nebaletí a její autorkou je Anna Kemp. Úplně poprvé vyšla v roce 2010 v Londýně pod anglickým názvem Dogs don't do Ballet. Docela ráda bych tuto knížku měla doma i v jejím originále. 
Teď už se pojďme podívat o čem knížka Psi nebaletí je a jak se děvčatům u nás doma (včetně mě:)) líbí.
   



Hlavní postavou knížky je malý buldoček Biff, který není jako jiní psi, nedělá psí věci, jako čurání na sloupy nebo drbání blech. Raději má hudbu, světlo měsíce a drobné krůčky po špičkách. A hlavně, jak říká holčička, která ho příběhem doprovází, miluje balet.




Biff má veliký sen stát se primabalerínou, tančit na prknech divadel a mít své jméno na plakátech. Jenže splnit si takový sen není vůbec jednoduché, obzvlášť když všichni kolem tvrdí, že psi nebaletí.




Biffova majitelka, malá holčička by mu pochopitelně přála, aby se jeho sen splnil, a tak se mu snaží pomoci. Jenže ani její tatínek, ani slečna učitelka baletu nemají pro pejskovy touhy pochopení... 




Biff se ale nevzdává a humorný a krásně čtivý příběh pokračuje dál... 




Příběh doprovází opravdu velice půvabné ilustrace, 




Dcerky i mně ilustrace hned nadchly, 





dá se říct, že vynikající, jednoduchý a i malým dětem lehce srozumitelný text doprovází snad ještě lepší obrázky. I naše malá Rózinka, které teprve budou dva roky, vyprávění dobře rozumí a začíná už text reprodukovat po svém, vyprávět svými slovy a opakovat některá slůvka a spojení z knížky, jako třeba primabalerína, pirueta anebo psi nebaletí... 
:D
Text není nijak složitý, což oceňuji, přitom je dostatečně poutavý na to, aby dokázal zaujmout nejen malé čtenáře a posluchače. Snad mi dáte za pravdu, že poutavost příběhů pro dospělého předčítajícího není u dětských knih vždy samozřejmostí, o to víc mě zaujala právě tato knížka, která tuto vlastnost beze sporu má a určitě u ní nebudete při večerním předčítání zívajíc usínat.
:) 




Co se mi na knížce Psi nebaletí líbí obzvlášť, je její poselství. Důležitost vytrvalosti a odvahy v cestě za našimi sny a tužbami. Přestože nám ostatní tvrdí, že se nám to nepodaří, že nemůžeme být v dosažení svého snu úspěšní, hlavní je se nevzdávat, věřit v sama sebe a krůček po krůčku se přibližovat tomu, co si doopravdy přejeme.
Vzpomněla jsem si na muže, se kterým jsem žila roky ve Velké Británii, jak vždycky svým, tehdy ještě docela malým, dcerkám říkal, že pokud budou chtít, můžou být čímkoliv na světě, když za svým snem půjdou s odhodláním, vytrvalostí, radostí a láskou. Tenkrát jeho malá Ta'Arei přišla, myslím, s otázkou, zda by se jednou mohla stát prezidentkou. :) Souhlasím s ním, i s Annou Kemp a jsem šťastná, že mohu teď i našim dětem předat něco podobného já, třeba také prostřednictvím této krásné knížky. 





Knížka Psi nebaletí bude jistě krásným dárkem pro všechny malé tanečnice a která z holčiček tanečnicí není, viďte? :)
Seženete jí na e-shopu presco.cz za 119 Kč.




Zaujala vás tato humorná knížka, milé maminky? Znáte jí? Můžete mi doporučit i některou z vašich oblíbených dětských knížek, které v sobě nesou hlubší poselství. Budu moc ráda za vaše tipy.
:))  





Mějte se krásně!


Veronika



***
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji společnosti Presco Group.


6 komentářů:

  1. Kniha vypadá krásně, nádherné ilustrace. Píši si ji na svůj sáhodlouhý seznam :D
    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lenko, opravdu, ilustrace jsou úžasné, můžu jedině doporučit. Krásné podzimní dny, Veronika. :)

      Vymazat
  2. Knížka má moc hezkou myšlenku a celkově vypadá dobře, díky za tip! Máváme...
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Veru, u holek je moc oblíbená. Hádám, že i u vás by v ní našla dcerka zalíbení.:) Také máváme a přejeme hezké dny, Veru. :)

      Vymazat
  3. Zdravím, knížka vypadá kouzelně. U nás se těší velké oblibě kniha Hurá na řeku a i její druhý díl Výlet do divočiny. (https://www.megaknihy.cz/pohadky/238464-hura-na-reku.html?utm_ce=nc&utm_source=seznam&utm_medium=cpc&utm_campaign=product-088&utm_content=Hur%c3%a1+na+%c5%99eku&utm_term=hur%c3%a1+na+%c5%99eku) Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Věro, díky za návštěvu i váš komentář. Knížku Hurá na řeku máme také a Výlet do divočiny jsme měli vypůjčený z knihovny. Druhá zmiňovaná se nám zdála o dost lepší. Obě ale nesou dobrou myšlenku, viďte? Mějte se krásně, Veronika. :)

      Vymazat