úterý 29. srpna 2017

Terapeutická zahrada FOKUSU Vysočina v Havlíčkově Brodě

Krásné prázdninové odpoledne, milí čtenáři!
:)

Dnes mám pro vás článek, jež tvořím s velkou radostí. S radostí z díla, které se povedlo dokončit v Havlíčkově Brodě, takřka uprostřed průmyslové zástavby poblíž havlíčkobrodského vlakového i autobusového nádraží. Za budovou ředitelství Fokusu Vysočina, neziskovou organizací, jež pomáhá lidem s duševním onemocněním, vznikla malá oáza klidu, Terapeutická zahrada pro klienty a zaměstnance Fokusu, stejně tak jako pro širokou veřejnost.
 Dnešního rána jsme se s mým mužem i dcerkami vydali na slavnostní otevření tohoto půvabného zeleného prostoru.




Zahrada má několik funkcí a je rozdělena do různých zón, kde nemůže chybět odpočinková část, kam se naše děti neomylně vydaly na své průzkumné cestě jako první. 
:)









Celý prostor navrhovala místní zahradní architektka Dana Kerberová, která při dnešním slavnostním otevírání zahrady symbolicky zasázela několik rostlin spolu se starostou města Janem Teclem a ředitelkou havlíčkobrodského Fokusu Vysočina Annou Šimonovou.   














K aktivizaci klientů a rozšíření jejich dovedností při zahradní terapii bude sloužit především část s důmyslně vybudovanými a již částečně osázenými vyvýšenými záhony i dalšími záhonky, které pokrývá kůrový mulč, jež obklopuje nejrůznější byliny, květiny a keříky.
Nám se moc líbilo, že rostliny, jež byly zasazeny do zahrady byly vybrány s citem a rozmyslem. Je vidět snaha o vytvoření funkční zahrady s permakulturními eko prvky. Najdete tu staré odrůdy keřů a rostlin, původní divoké dřeviny, muchovníky, myrobalány, rakytníky, aronie, také rybízy a angrešty, květiny jako například růže nebo hortenzie.  














Každý z hostů si tu dnes mohl sám nějakou rostlinu či bylinu zasadit a podle svého si vybrat místo anebo nádobu, kam rostlinku 'usadí'. 















Já jsem s dětmi zasadila dvě rostlinky slézu maurského, který mimochodem pěstujeme na zahradě taky a v posledních dnech pravidelně sbíráme jeho purpurové květy na léčivý čaj. 
Dcerky si k bohatému občerstvení musely vytrhnout a ochutnat i báječně narostlé a křupavé ředkvičky, které se tu už podařilo vypěstovat.
;)














Zóna pro relaxaci je v zahradě velice chytře oddělena hrubě otesanými dubovými kůly...




... příjemná atmosféra tohoto neformálního prostoru navíc přímo vybízí ke společným setkáním sociálních pracovníků Fokusu a jejich klientů. 




Relaxační zónu ohraničuje stěna z čerstvého vrbového proutí zapleteného do sebe, vstoupit do ní můžete vrbovými oblouky a místo pro úkryt nabízí vrbové chýše nebo iglů.



















Při budování nezapomněli ani na ty nejmenší obyvatele zahrady a postavili jim tzv. hmyzí hotel, který se moc líbil i nám a posloužil mimo jiné i jako skvělá připomínka a inspirace pro naší vlastní zahradu.
:)


































Klientům Fokusu ze srdce přejeme, ať se jim v jejich Terapeutické zahradě hezky pracuje i odpočívá a hlavně ať tu najdou svou malou oázu klidu a naděje.
:*




Vám ostatním přeji totéž (sami si doplňte vaše terapeutické místo, kde duševní klid nacházíte právě vy). A pokud nemáte do Havlíčkova Brodu daleko, přijďte se projít do téhle malé zelené oázy osobně.
:)


Mějte se krásně.



Veronika

1 komentář: