středa 8. února 2017

Naše malá jogínka

Hezký středeční večer!
:)

Naše prvorozená dcerka nechodí do školky. Je se mnou a maličkou doma, na procházky chodíme dopoledne spolu, spolu nakupujeme, uklízíme, vaříme, čteme, hrajeme si, i zpíváme. Odpoledne jdou pak třeba ještě děti ven s tatínkem. Vím, že je to tak správně a pro Amálku to nejpřirozenější vyrůstat doma se sestřičkou. Nejsme ani zastánci formy, kdy rodiče zaplní dětem veškerý volný čas tím, že je přihlásí do desatera různých kroužků od angličtiny přes flétničku až po 'ostrov objevů'. Nemám naprosto nic proti žádnému z výše uvedených, příklady jsem vybrala namátkou, jen chci říct, že pro nás je důležitá míra a co je hlavní, že si Amálka sama vybere, čemu by se ráda věnovala. Nikam chodit nemusí, nepotřebujeme ji zabavit, ani mít na chvíli pokoj. Odmalička jsme s ní ale chodili plavat a cvičit. To jí vždycky moc bavilo a když pak nastal čas, kdy vyrostla z kategorie cvičení pro děti od narození do 3 let a bylo možné v MaMMacentru pokračovat dětskou jógou, šly jsme se s Amálkou podívat na první hodinu. Dětskou jógu vyučuje Amálčina oblíbená instruktorka, kterou zná už ze cvičení a ARTEdílny a na kterou si hrajeme i doma.;) Bylo nad slunce jasné, že jóga s Martinou bude zkrátka to, kam bude naše dcerka chodit moc ráda a opravdu - z naší prvorozené se tak pomalu stává malá jogínka.  
A jaké by bylo cvičení jógy bez krásných trikotů se sukýnkou, obzvlášť když holčičky nejen cvičí ale i tančí, že? :))














Před Vánoci měly naše malé jogínky první vystoupení, Martina s nimi dokázala nacvičit jednoduchou několikaminutovou sestavu na píseň Fredriky Stahl Twinkle twinkle little star. Proto také stříbrné kostýmy s hvězdou na pásku. ;)









Jak napsala Hanka Luhanová, zakladatelka projektu Lali jóga:
Cvičení jógy dětem přináší radost z pohybu a sebevědomí. Učí je lépe vnímat své tělo a respektovat sebe i své okolí v nesoutěživém prostředí. Jóga učí harmonii. Živé děti zklidní, málo aktivní naopak povzbudí k činnosti. Učí děti odpočívat, rozvíjí jejich fantazii a pomáhá jim lépe zvládat stresové situace. 




Právě projekt Lali jóga inspiruje k hravému cvičení jógy a nabízí hned několik výborných pomůcek, se kterými děti bude cvičení bavit ještě víc. Amálka našla některé ke své velké radosti o Vánocích pod stromečkem. 
Cvičení tedy teď u nás provází písničky z CD Lali cvičí jógu.









Na CD najdete 13 hravých písniček - zhudebněných básniček ze stejnojmenné knížky. Soubor písniček může sloužit pro jógovou rozcvičku v délce 12 minut, při které se děti (a nejen ty - ano, já doma cvičím při písničkách s Amálkou a Lali moc ráda:)) krásně protáhnou a posílí celé tělo.




V albu najdete i texty všech písniček s postupy, jak správně provést jednotlivé pozice a s účinky daných cviků.














Stejnojmenná knížka Lali cvičí jógu je pak plná těchto hravých básniček a přesně kopíruje CD. Součástí knihy je opět popis cviků a jejich účinků na dětský organismus. 









Samozřejmě by ke správnému cvičení dobře posloužilo i pouze samotné CD, ale Amálku hodně baví právě kombinace písniček a knížky, kdy při cvičení má knížku před sebou na zemi a obrací a prohlíží při poslechu CD.




Knížka je navíc moc hezky výtvarně zpracovaná, což se nám na ní líbí především.




V závěru knihy najdete ještě praktický souhrn 'Popis cviků'.

Do třetice všeho dobrého, nám Ježíšek nadělil Jógové karty I s podtitulem Karty pro hravé cvičení jógy pro děti a dospělé.





Karty jsou opravdu výborné! Najdete tu 25 karet různých obtížností, aby si vybral každý, bez ohledu na věk.




Autorky se inspirovaly barvami duhy, proto jsou jednotlivé cviky v každé sérii pro přehlednost rozděleny podle barev duhy. Např. všechny cviky ve stoji jsou na zelených kartách, cviky v sedu na oranžových atd.




Na druhé straně karet najdete přesný popis cviků - návod, jak jednotlivé pozice správně provádět a pro srozumitelnost i kresby dětí cvičících ve všech fázích dané jógové pozice.




Jógové karty jsou nejen skvělou pomůckou pro nás rodiče malých jogínků,  ale především pro učitele a cvičitele dětské jógy. Z karet můžou sestavit zábavnou rozcvičku, hrát s nimi různé jógové hry atd.
Naše jogínka je právě zná původně ze svých hodin jógy.














Všechny tři pomůcky, které máme my, všem dětem i cvičícím rodičům moc doporučuji a můžete se podívat i na ostatní zajímavé produkty, které jsou na e-shopu k dispozici. 




Nabízí se otázka... mám tu mezi čtenářstvem nějaké maminky malých jogínů? Nebo jogínky samotné? Napište mi, jak jóga zpříjemňuje život vám... ;)

Znáte projekt Lali jóga?



Dobrou noc.
:)



Veronika


4 komentáře:

  1. supr knížka :) děti nemám, sama jsem zvědavá, jak naši výchovu pojmeme a co bude dítko potřebovat - především bezpečí, a přijetí. No jo, to se lehko řekne, ale jak na to? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Barboro, no právě, jak na to? Sama se pořád učím a to především právě od našich dcer. To bych bývala nevěřila, že ony budou těmi, kdo nás budou učit a vést tou správnou cestou... jsou také naším dokonalým zrcadlem, často jeden zírá, když v jejich chování jasně rozeznává své horší stránky. Funguje to ale dokonale, vlastně úplně automaticky. Jen to nenarušit. Je to nesmírně zajímavé učení, máte se na co těšit...;) Přeji vše dobré, Veronika. :)

      Vymazat
  2. Veroniko, moc děkuji za Váš krásný článek a úžasné fotografie. Moc si vašeho doporučení vážím a dává mi to energii vymýšlet další věci! :-) Hanka Luhanová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Hanko, já děkuji Vám za milý, povzbudivý komentář. Přeji Vám krásné jaro prožité v pohodě a radosti a spoustu tvůrčí energie, s pozdravem Veronika. :)

      Vymazat