úterý 21. června 2016

Kurz Kosení a neobyčejná setkání v Hranicích u Malče

První letní den, mí milí!
:)

Dnes máme letní slunovrat, uzavírá se sluneční cyklus, Slunce je na obloze nejvýše, nastává nejdelší den. Věděli jste, že první zimní a letní slunovraty byly v severní Evropě přesně pozorovány a zaznamenávány snad už před 40 tisíci lety?
Lidé se snažili dodat slunci sílu a moc, o které po slunovratu začíná přicházet. To nejčastěji činili tím, že v tento den zapalovali ohně. Věřili, že teplo a světlo pomohou slunci doplnit sílu. Také se domnívali, že ožívají tajemné síly, které střežily poklady země. Původně se jedná o pohanský svátek, pocházející z keltsko-germánské tradice.

Kdybych měla vyjmenovat ty nejkrásnější zvuky, které mé uši poznaly, určitě by to byly zpěv ptáků, bzukot včel, hlavně když opylují kvetoucí stromy, třeba ohromné majestátní lípy, zvuk vody v přírodě v mnoha jejích nezkrotných podobách, ať už je to zurčící potůček, kouzelný zvuk divoké řeky anebo nekonečný šum mořských vln a musel by tam být i krásný, monotónní zvuk kosící kosy. Mám moc ráda tyhle venkovské zvuky a kosu obzvlášť. Můj muž kosí rád a myslím, že i dost dobře. Kosit se naučil už od svého děda. Já mám poslední dobou taková dvě přání, chtěla bych se naučit dobře dělat dvě věci - péct chleba z kvásku a kosit trávu. Jak je to dokonalé, ladné, léčivé... bez hluku a bez benzinu. Ano, ladné a uklidňující a správné... když to někdo umí. ;)
A jelikož ani můj muž ještě není zdaleka v kosení mistrem, rád se zúčastnil zajímavého kurzu, kde se bylo rozhodně co učit a my jsme tam s dětmi mohly být z části s ním. 




Zúčastnění se zdokonalovali nejen v samotném kosení, ale i v technice naklepávání kos a navíc si vyráběli kosiště na míru z lískových kmínků.




Nechyběly ani dámy. Já jsem sice tu a tam nakoukla, ale učit se budu až od mého muže. Tentokrát jsem se spíš starala o naši maličkou, kterou všechno, co se tu odehrávalo, nesmírně zajímalo a dokonce se v kočárku pohupovala v rytmu naklepávání kos. :)









Kurz probíhal v Hranicích u Malče na Chotěbořsku, ve vznikajícím uměleckém rezidenčním centru KRA. Spoustu zajímavých informací o projektu venkovského rezidenčního centra zaměřeném na vývoj ekologického mediálního umění, s lokálním a zároveň mezinárodním zaměřením si můžete přečíst na jejich webových stránkách a aktuální informace i na jejich facebooku tady




Neobyčejné setkání s L'ubomírem Lúčnym, hluboce charismatickým průvodcem kurzu ze Slovenska a mistrem kosy, nás velice potěšilo, nabilo novou energií a taky dodalo motivaci a inspiraci do budoucna.




Jsme moc rádi, že se naše cesta potkala s tou L'ubovou, stejně tak jako setkání s některými dalšími ženci počaly hezká přátelství.
:)








Dovolte mi, rozloučit se dnes krásným vzkazem, pro nás všechny... 





Krásný magický den vám přeji!
:))




Veronika


1 komentář:

  1. Ano, s kosou dnes uz podle me moc lidi neumi, pohled na kcici chlapy je hezky;-), souhlas. Posledni foto s cedulkou - jak pravdive a zaroven smutne. Pekny den. M.

    OdpovědětVymazat